Bagværk

Banankage

Vidunderlig banankage med den lækreste mushy-mushy konsistens. Jeg har fordoblet antallet af bananer i en ganske almindelig opskrift og pyntet med chokalde ganache og knuste valnødder. Kagen var så god, at jeg først fik taget billede, da over halvdelen var forsvundet ned i maverne.

 

Kagefest

Jeg havde besøg af en flok veninder til kagefest. Vi fik gulerodskage, hindbærmuffins og citronmuffins med lemoncurd i midten. Til de sunde typer var der også vindruer.

Dagen efter var bordet knap så appetitligt.

 

Weekendhygge

Sommerferien er i den grad ovre, og jeg har knapt tid til at være hausfrau for al lektielæsningen og pendlingen. Her i weekenden tog jeg revanche oven på en meget lidt produktiv uge og gik bag-amok i køkkenet. Det kom der blandt andet denne squashkrydderkage ud af. Den mætter helt vildt og smager rigtig godt. Jeg har brugt en opskrift på en gulerodkage og erstattet gulerødder med reven squash og tilføjet rosiner, nødder og flødeosteglasur. Med sådan en lækkerhedsbombe ved min side kan jeg sagtens læse 100 siders lektier til.


Chunky monkey muffins

Yndlingsisen på slottet er Ben and Jerry's Chunky Monkey, men da jeg er allergisk over for mælk, er den slags glæder desværre slut. I dag cravede min krop dejlig is med banan, chokolade og valnødder, og det blev jeg jo nødt til at imødekomme.

Jeg brugte en almindelig chokoladekagedej og blandede vanilleessens og en mosset banan deri. Efter jeg havde fyldt dejen i muffinsformene, maste jeg bananstykker, hakkede valnødder og chokolade i hver muffin.

Den søde banan og syrlige valnød fungerer virkelig godt, synes jeg. Og min craving blev i den grad tilfredsstillet.

 

Verdens måske bedste kage

Man aner måske, at citrontærten blev indtaget i en vældig festlig stund

...kommer fra Brødrene Price. Tarte au Citron er en perfekt blanding af fed bund, syrlig lemon curd og sød, sød, sød marengs. Samtidig består den af nogle overraskende konsistenser, der gør den til verdens måske bedste kage. Mums. Og så gør det den ikke dårligere, at man kan få lov til at bruge sine tyller til marengsen.

 

Himmerigsmundfulde


De her småkager smelter bogstavelig talt i munden. Og så er det min erfaring, at alt hvad der bliver tyllet, imponerer dine kaffegæster. Himmerigsmundfulde er både nemme og hurtige at lave. Har man ikke et tyllesæt, kan en engangspose med et hul i det ene hjørne også gå, når kagerne skal formes.

Antal: 20 stk.

Ingredienser
  • 175 g blødgjort smør
  • 50 g sukker
  • 1 æggeblomme
  • 175 g hvedemel
  • revet skal af 1/2 økologisk appelsin eller citron
  • 1 spsk appelsin- eller citronsaft
  • revet appelsin- eller citronskal til pynt
Varm ovnen op til 190 grader. Find to bageplader frem og beklæd dem med bagepapir.

Rør smør og sukker sammen, til det er lyst og cremet, og tilsæt æggeblommen. Rør mel, citrusskal og - saft i, så du får en glat, tyk pasta.


Kom pastaen i en sprøjtepose med en stor stjernetylle. Hvis man er alene hjemme og ikke kan få hjælp til at holde sprøjteposen, plejer jeg at placere den i et decilitermål eller en vase, så man ikke grisser hele køkkenet til.


Sprøjt cirka fem centimeter store rosetter ud på pladerne. Tryk forsigtigt lidt tørret citrusskal ind i toppen på hver af dem.


Bag kagerne i 15-20 minutter, til de er bleggyldne. Lad dem køle af på pladerne i nogle få minutter, og flyt dem derefter over på en rist. Kagerne er meget delikate, så man skal ikke være alt for voldsom med dem.


Kagerne kan sagtens holde sig i en lufttæt beholder, men sørg for kun at have én slags kage i hver dåse. Hvis du blander bløde og sprøde småkager, bliver de alle sammen bløde, og de tager smag af hinanden.

Choc chip cookies


Kageklub med en veninde borger for nye opskrifter. Choc chip cookies er amerikanske klassikere - og de hjemmebagte af slagsen smager tusind gange bedre end de købte. Og så spreder der sig en liflig duft i hele slottet, når de er i ovnen.


Antal: 18 stk

Ingredienser
  • 200 g mørk chokolade, hakket
  • 140 g smør
  • 150 g sukker
  • 1 æg
  • 1/2 tsk vanilleessens
  • 200 g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
Varm ovnen op til 180 grader. Sørg for, at bagepladerne er kolde, når kagerne skal på dem - så får kagerne den flotteste form.

Rør smør og sukker sammen, til det er lyst og cremet. Rør gerne rigtig længe - det gør småkagerne lette og luftige. Rør æg og vanilleessens i. Sigt mel og bagepulver sammen i en skål for sig, og rør derefter melblanding og hakket chokolade i dejen.

Sæt 9 store, runde klatter på hver plade med en spiseske med store mellemrum, da småkagerne flyder ud til næsten dobbelt størrelse.

Bag småkagerne i 12-15 minutter, til de er gyldne. Hvis din ovn ikke har varmluft, kan du bytte om på pladerne undervejs, så alle småkager får lige meget varme.


Man skal holde øje med ovnen, når man bager småkager, ellers kan man risikere, at nogen af kagerne får for meget. Der skal ikke mere end et minut til!

Hindbærtærte med marengs


Ugen har i den grad stået i marengsens tegn. Jeg har både bagt kys og macarons - og nu en tærte med marengslåg.

Opskriften har jeg fra min farmor. Den ser meget avanceret ud, men det er en super nem og hurtig kage at lave - det eneste man skal beregne er nærmest den time, kagen skal være i ovnen.

Jeg gik efter et temmelig rustikt look, men man kan sagtens bage kage i små forme og tylle marengsen på i rosetter eller bage den i et rundt tærtefad.


Mørdej
  • 150 g mel
  • 100 g smør
  • 50 g flormelis
  • 1 æggeblomme eller 2 spsk fløde
Fyld:
  • 1 pose frosne hindbær
Marengs:
  • 4 æggehvider
  • 175 g sukker

Fedtstoffet smuldres i melet. Sigt flormelis i, saml dejen med æggeblomme eller fløde. Her synes jeg, det går hurtigst simpelt hen at bruge hænderne i stedet for en køkkenmaskine, fordi varmen fra hænderne hjælper til at smelte smørret og gør det nemmere at samle dejen.
Lad dejen hvile i køleskabet i mindst en halv time, før du beklæder en tærtefrom med dejen. Bag tærtebunden ved 175 grader i cirka 15 minutter. Den skal ikke være helt gennembagt, men den skal kunne holde hindbærrene.

Mens tærtebunden er i ovnen, piskes æggehviderne. Når de begynder at blive hvide, tilsættes sukkeret langsomt. Pisk hviderne, til blandingen er sej og har en blank overflade. Det kan godt tage et par minutter.



Hæld de frosne hindbær på tærtebunden.

 Smør derefter marengsen på.



Bag tærten ved 130 grader i en tærte. Sæt en klud eller lignende i ovndøren, så den ikke kan lukke helt. Det giver en sprødere marengs.

Macarons - verdens sværeste kage

Jeg forsøgte mig med macarons den anden dag. Jeg havde surfet rundt i bloguniverset, tjekket videoer på youtube og gennemlæst massevis af forskellige opskrifter, så jeg troede, det ville gå super nemt. Men ak. De blev ikke perfekte. De smagte fint nok, men de fulgte ikke reglerne. Macarons skal hæve på en helt bestemt måde, have en helt bestemt konsistens og form. Alt det ved jeg. Da jeg studerede i Hong Kong, spiste jeg dem ofte. De var virkelig dyre. Nu forstår jeg hvorfor. Det er jo umuligt.

Heldigvis havde mine gæster ikke prøvet de rigtige macarons, så de kunne i højere grad end mig sætte pris på dem. Opskriften fandt jeg hos Anarkisten. Mon ikke jeg prøver kræfter med macaronen igen i fremtiden - ingen opgave er for stor for en ægte hausfrau.

Du kan se min foreløbige version af macaronen her.

Kys

Jeg har haft en del gæster på det seneste, som i den grad har nydt godt af mine kys. De er virkelig nemme at lave, og man kan nemt bage en stor portion, for de holder sig fint i en lufttæt beholder i en uges tid.
Opskriften er inspireret af DR's Det Søde Liv, som virkelig er kræs for en kageelsker som mig. Jeg har turdet kaste mig ud i for eksempel husblas, efter værten Mette Blomsterberg har forklaret, hvordan man skal gøre. Og nu er jeg også blevet en habil kysbager!

Ca. 40 stk.




  • 100 g. Past. æggehvider



  • 300 g. rørsukker



  • ½  vaniljestang



  • ½ tsk.  sukker



  • 50 g finthakket mandel (mandelmel)



  • 3 spsk hollandsk kakao
Tænd ovnen på 120 grader (ingen varmluft).

 Flæk vanillestangen på den lange led, og skrab vanillekornene ud med en lille kniv. Kornene mases med den ene teskefuld sukker, så vanillekornene skilles ad. Bland sukker og vanille sammen.
Æggehviderne piskes luftige men ikke stive. Tilsæt sukkerblandingen undervejs lidt ad gangen, mens der stadig piskes. Stop først når marengsen er helt stiv og sej.

Del marengsen i 3 lige store portioner i 3 skåle.
Den ene er "bare" med vanille.
I den næste skål vendes mandelmelet. Og i den sidste kakaoen. Du behøver ikke blande for længe. For det første slår det luften ud af marengsen, for det andet ser det fint ud med kakaostriber i kyssene.

De tre  portioner kommes i hver sin sprøjtepose med en mellemstor stjernetylle. Blandingerne sprøjtes ud på bagepapir i små delikate "kys" med en omkreds som en 2 krone. Sørg for at der ens i størrelsen, da de ellers vil bage forskelligt.

Bages ved 120 grader (ingen varmluft) i 50 minutter.

Jeg sætter en klud i klemme i ovndøren, så den ikke lukker helt. Jeg synes, det gør kyssene mere sprøde. I min familie er kys perfekte, når de er sprøde på overfladen og stadig lidt våde i midten. Hvis du vil have dine kys helt tørre, skal du bage dem i en time.
Jeg har planer om at købe et udvalg af frugtfarve, så jeg kan bage flotte pastelfarvede kys. Jeg anbefaler frugtfarve i pastaform. De flydende af slagsen kan ofte gøre konsistensen netop for flydende.

Pizzamuffins


De fleste kender pizzasnegle, men jeg har aldrig prøvet sunde muffins før. Det skulle komme an på en prøve! Det er egentlig kun fantasien, der sætter grænser for fyldet. Jeg brugte mozzarella, tomat og skinkestrimler. Man kan for eksempel også skære pepperoni i tern. De er perfekte til madpakken.
Opskriften er inspireret af bogen Muffins, som jeg netop har købt i Netto.

Giver cirka 12 muffins

Ingredienser
5 dl hvedemel
3 dl grahamsmel
1 spsk bagepulver
2 tsk salt
1 1/2 spsk oregano
100 g smeltet smør
3 dl tykmælk
3 æg
8 cocktailtomater skåret i halve
100 g skinkestrimler
100 g reven mozzarella
Bøffelmozzarella

Tænd ovnen på 175 grader. Smelt smørret.

Bland hvedemel, grahamsmel, salt, bagepulver og oregano i en skål.

Pisk æg sammen med smeltet smør og tykmælk i en anden skål. Rør 2/3 af tomaterne, skinken og osten i.

Rør ingredienserne fra de to skåle sammen.


Fyld dejen i muffinforme med en ske.


Fyld ikke formene helt, der skal være en cm op til kanten. Lav en fordybning og tryk en halv cocktailtomat ned i midten af hver muffin. Til sidst fordeles resten af skinken og bøffelmozzarellaen på hver muffin, inden de bages midt i ovnen i cirka 30 minutter.
Jeg tror, jeg vil udelade den revne ost næste gang. De blev lige vel klæge til min smag.

Cherry cupcakes

I love cupcakes and muffins and bake them as often as I can. Luckily they are super easy and don't take a lot of time.

These cupcakes I found on Foodfanatic which is a Danish site so I have translated the recipe.
They taste amazing. But they are a little small for my taste so next time I will double the ingredients.

The recipe is for ten muffins.

Ingredients
  • 85 g soft butter
  • 85 g sugar
  • 1 big egg
  • 85 g flour 
  • 25 almonds, chopped evenly
  • 1 tsp baking powder
  • 3 tbsp milk
  • 175 g cherries + some for decorating
Butter icing
  • 80 g butter
  • 170 g icing sugar
Preheat oven to 180° C.
In a large bowl stir butter and sugar until mixed. Beat in the egg until blended.
Mix flour,  chopped almonds and baking powder. Add flour mixture and milk to sugar and butter. Remove the stones from the cherries, chop them and gently fold in cherries.
Spoon batter into prepared cups (cups will be almost full).
Bake cupcakes 20 to 25 minutes or until toothpick inserted in centers comes out clean. Let cupcakes cool in pans 10 minutes. Remove from pans to wire rack; cool completely.

Make the butter icing as they cool. Stir the butter with mixer at high speed. Bolt icing sugar until mixed.